SLIKA HRVATSKE zajednički je projekt Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH.

Riječ je o kodiranom satelitskom programu namijenjenom hrvatskim iseljenicima u cijelom svijetu, ponajprije Hrvatima u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu.

Program se emitira 24 sata na dan. Osam sati izvornog programa reemitira se još dva puta (3×8) kako bismo što bolje pokrili sve vremenske zone.


CILJEVI

* Uz pružanje informacija i zabave – pridonijeti očuvanju hrvatske kulturne i jezične baštine. Privući mlade Hrvate diljem svijeta da gledaju „Sliku Hrvatske“, da ne zaborave svoj jezik, da znaju kako se danas živi u Hrvatskoj. Da vide, da rado dođu. Možda požele i ostati…
* Promoviranje Hrvatske u svijetu – turistički, politički i društveno. Republici Hrvatskoj je u interesu da sudjeluje u stvaranju slike o sebi, a ne da ovisi isključivo o ocjenama što ih nameću strani mediji. Tu ulogu može, i želi, preuzeti Slika Hrvatske.
* Stvaranje i njegovanje hrvatskog vizualnog identiteta.
* U ovo doba gospodarske krize posebno je važna dobra povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, pogotovo zbog povećanja broja turističkih posjeta domovini, poticanja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo te ostalih oblika potpore Hrvatskoj.


SLIKA HRVATSKE – DANAS

* 8 sati izvornog programa emitira se iz Zagreba od 02.00h – 10.00h na trećem kanalu Hrvatske televizije u Europi; nakon toga reprizira se još dva puta u Sj. Americi, Australiji i Novom Zelandu, kako bi u svakoj vremenskoj zoni gotovo svaka emisija doživjela “prime-time” (Slika Hrvatske emitira se u više od 16 vremenskih zona).
* Slika Hrvatske nudi sve najbolje što HTV ima: uz bogat informativni, dokumentarni, dječji, obrazovni, zabavni, dramski i sportski program, Slika Hrvatske može se pohvaliti i rubrikama koje pokazuju bogatu televizijsku arhivu – “Noć folklora” i “Večer hrvatskog filma”.
* Komuniciramo s gledateljima e-poštom, telefonom te putem ekrana (odgovaramo na svako pismo i na svaki upit, a ako smo u mogućnosti, ostvarujemo i programske želje)

Proizvodnja Slika Hrvatske:

* “Hrvatska kronika BiH” tjedna je emisija u trajanju od 15 minuta koja se emitira na Slici Hrvatske i na Prvom programu HRT-a (HRT 1). Iako ova emisija nikako nije dnevno-političkog karaktera, ipak nastoji adekvatno pratiti sve važne događaje i razvoje koji se tiču života Hrvata u BiH.
* U rubrici “Moje rodno mjesto” prikazujemo gradove, mjesta, sela diljem Hrvatske dokumentarnim filmovima ili ciljano snimljenim sadržajima. Sve to “začinjeno” je osobnom notom jer mjesta biramo prema pismima gledatelja koji požele vidjeti svoje rodno mjesto.
* Od 12. travnja 2008. emitira se nova emisija u produkciji Slike Hrvatske – “Slika Hrvatske”: uz informacije vezane uz program, te razgovore sa zanimljivim gostima iz Hrvatske i iseljeništva, ova emisija nudi i interaktivni dio, u kojem se čitaju pisma gledatelja, odgovara se na njihova pitanja, najavljuju se važni događaji te se govori o zanimljivostima u Americi, Australiji i na Novom Zelandu.
Jedna od istaknutijih tema kojom se ova emisija sustavno bavi jest (vizualni) identitet Hrvatske. Promičemo Hrvatsku na svim razinama, i to kroz prizmu vizualnog identiteta, koji je najprikladniji televizijskom mediju: gospodarski, kulturološki, društveno, politički, turistički, ekološki. Govorimo o svim aktualnim društvenim pojavama, redovito radimo ankete po Hrvatskoj te dajemo hrvatskim iseljenicima da se putem e-pošte, pisama i telefonski čuje i njihov glas u emisiji „Slika Hrvatske“. Ova emisija ima i svoju osobnu notu. Gledateljima ispunjavamo želje: glazbene, programske – sve što je u našoj mogućnosti. Naši novinari redovito snimaju zanimljive povratničke priče po cijeloj Hrvatskoj u kojima predstavljamo pojedince koji svjedoče o tome kako su se snašli u Hrvatskoj nakon što su gotovo cijeli život proveli u drugim zemljama, na drugim kontinentima. Sve te priče uglavnom potiču na povratak, unatoč tomu ili možda upravo zato što progovaraju i o nedaćama s kojima se naši povratnici susreću. Emisija traje 30 minuta i emitira se dva puta mjesečno, subotom uoči Dnevnika, u programu Slika Hrvatske.